Megálmodtam a tökéletes polcrendszert a munkahelyem számára

A minap nagyon érdekes álmom volt. Gyakran előfordul velem, hogy irányítom az álmaimat, kicsit olyan érzés ez, mintha kívülről látnám magam. Tudom, hogy éppen álmodom, ha valami rosszat, akkor például fel szoktam ébreszteni magam, de olyan is volt, hogy más irányba tereltem a történéseket. Ha jól tudom, ezt nevezik tudatos álomnak, mindenesetre, elég fáradtan szoktam ébredni az ilyen manőverek után – gondolom azért, mert ilyenkor nem pihen úgy az agyam, mint egy átlagos éjszakán, átlagos álmodással.

Legutóbb a munkahelyemmel kapcsolatban álmodtam. Egy barkácsáruházlánc raktári vezetőhelyettese vagyok. Egyszerű bolti eladóból küzdöttem fel magam erre a pozícióra, kemény munkával, kitartással. Imádom a munkaköröm, a feladataim, a rendszerezést, és látni, amikor az ötletem beválik és valóban megkönnyíti a raktárosok és az eladók dolgát is, a termékek elérése, keresése, tárolása szempontjából. Éjszaka azt álmodtam, hogy a főnököm, a raktárvezető, új polcrendszereket szeretne rendelni a raktárakba, mert a mostanit teherbírás, átláthatóság szempontjából nem tartja megfelelőnek. Amiben teljesen igaza van, régóta fennáll a probléma, csak sajnos egyén feladatok előbbre valóak voltak ennél. Nos, álmomban a főnök kiválasztott egy polctípust, én azonban lebeszéltem róla, mondván, hogy a salgó polcrendszer ennél sokkal jobb, megbízhatóbb és megfelelőbb a feladatra.

Ezen a ponton felébresztettem magam, pontban hajnali 2 óra 13 perckor és felfirkáltam az éjjeli szekrény fiókjában található jegyzettömbre, hogy „salgó polcrendszer”. Ezután mély, tudattalan álomba zuhantam. Reggel aztán ott várt a cetli a szekrényen, és rögtön rákerestem az interneten. Ekkor már beugrott, honnan volt ismerős a kifejezés. Mivel gyakran kerestünk polcokat, akkor éppen nem a raktárakba, hanem esetenként irodába vagy a dolgozói garázsba, feldobta a reklámot a böngésző. Ahogy megnyitottam a weboldalt, már rögtön ismerős volt: korábban valóban ettől a cégtől rendeltünk polcokat, polcrendszereket, de más célra. Nem értettem hirtelen, talán butaság volt az álmom? Hiszen egy irodai, irattárolásra, rendszerezésre alkalmas polc nem való egy ilyen raktárba, mert bár vannak egészen könnyű termékeink, kiegészítőink, mint például a fürdőszobai apróságok: akasztó, szappantartó, kis tükör, a járólapoknak vagy mosó- és hűtőgépeknek már jelentős súlya van.

Ahogy azonban végigolvastam a salgó polcrendszer jellemzőit, rájöttem, hogy az álmom teljesen rendben van. Ezek a polcok ugyanis olyan sokoldalúan felhasználhatóak, hogy kiváló választás lehetnek magánszemélyeknek, cégeknek, intézményeknek egyaránt. Magánszemélyek kitűnően hasznosíthatják őket garázsban, pincében, kamrában vagy akár a gardróbban is. Cégeknek irodába, irattárolásra, vagy raktárba tökéletesek. Intézményeknek kiváló irattároló állványrendszer állítható össze. Ezenkívül alkalmasak üzletekbe, nem csak raktárba, de az üzlettérbe is, bemutató polcoknak, akár kiállításokra is.

Horganyzott acélból készülnek, csavarmentes kivitelben. Gyorsan, egyszerűen összeszerelhetőek, minimalista dizájnjuk bárhol megállja a helyét. A polcok 33 mm-ként állíthatóak, tehát elég pontosan a saját igényünkre lehet szabni. A polcok teherbírása 130-280 kiló között van, így valóban elbírnak olyan nehéz tárgyakat is, mint egy hűtő, vagy esetleg egy csomag térkő, járólap. A jellemzőket olvasva nem is igen csodálkoztam azon, hogy milyen elterjedt ez a polc a megrendelők körében – azon már inkább, hogy nekünk hogy nem jutott eszünkbe korábban?!

Annyira belemerültem a polcrendszer tanulmányozásába, hogy majdnem elkéstem a munkahelyemről. Amikor aztán koppra bezuhantam 9 előtt 2 perccel, a raktárvezető szúrós pillantásaitól kísérve azonnal nekiálltam a beszámolónak az álmomról és hogy mit fedeztem fel.

Az egyik nem éppen közkedvelt tulajdonságom, hogy imádok beszélni, és az elejétől a végéig, töviről-hegyire elmagyarázni mindent. Szóval ott kezdtem, hogy már a régóta mocorgott a tudatalattimban ez az új polc kérdés, és hogy milyen érdekes ez az egész tudatos álom, és hogy az agyunk álmunkban a félkész információkat összeilleszteni… Főni újabb szúrós pillantásokat lövellt felém, így rátértem inkább a tárgyra: a polcrendszereket forgalmazó weboldalra, amit találtam.

salgó polcrendszer

A holnap többféle típusú rendszerrel foglalkozik. Az elsőbe tartoznak a salgó polcok, amiket igen széles körben tudnánk hasznosítani a raktárakban, de ezen kívül még 7 különböző termék szerepel a profilukban. Például a raklapos polcrendszeren, amelyen raklapokon, ládákban vagy ketrecekben tárolhatóak a termékek, jellegüknek megfelelően. A rendszer moduláris, és könnyen saját igényre szabható – egy-két központi raktárunkba, ami nagyobb a hagyományos áruháziaknál, talán érdemes lenne ezt a verziót is fontolóra venni. Ezen kívül találtam az oldalon önhordó, többszintes és gördíthető rendszereket is, egyszerűen lenyűgözött a professzionalitás, ami áradt a képekből, és hogy tényleg mindenre gondoltak. Főninek is kezdett eltűnni a mogorva kifejezés az arcáról, ebből is éreztem, hogy jó nyomon vagyok.

Ezek után már bátran megemlítettem azt is, hogy a cég kereskedelmi polcrendszert is forgalmaz. A festett acélból készült rendszer kimondottan árubemutatásra, prezentálásra szolgál, sokféleképpen alkalmazható, egyszerűen összeállítható és személy szerint igényre szabható. Nem tudom, hogy rá tudjuk-e venni a felsővezetést, hogy raktárakban és az üzletterekben is cseréljük le a polcokat, vagy legalább azoknak egy részét, de úgy éreztem, mindenképp érdemes megpróbálni.

Főni is egyetértett velem, és úgy döntött, ha már van árajánlat kérési lehetőség a weboldalon, használjuk ki. A legfontosabb üzletünk raktárát vette először alapul, annak méretei és lehetőségei szerint kért egy ajánlatot. Úgy gondolta, ebből már ki tudjuk kalkulálni, mennyit kéne az összes raktár felújítására költeni, és ennek fényében kéne a vezetőséggel megvitatni a kérdést.

Mondanom sem kell, dagadt a mellem a büszkeségtől, hogy egy „szimpla” kis álom miatt, végre valóban lépéseket teszünk a raktári helyzetek javítására. Időközben kb. teljes honlapot végigolvastam, megtudtam, hogy a salgó polc, sokféle kihasználási lehetősége miatt, az egyik legnépszerűbb polc az Európai Unióban. Ezt a típust ugyanis nemcsak raktárakba, irodákban lehet hasznosítani, hanem magánházakban, lakásokban is. Kiválóak ugyanis garázsba, pincébe, rendszerezésre, de ugyanígy megállják a helyüket a kamrában, a gardróbban, vagy akár a nappaliban is! A masszív fémpolcok ugyanis még esztétikusak is, egy modern, letisztult lakásban kimondottan jól mutatnak.

A vezetőség végül a raktárak reformálására rábólintott, az üzlettéri polcok kérdését későbbre halasztotta. De már ezzel nagyon meg voltunk elégedve, rögtön neki is álltunk fontossági sorrendben az ütemterv kidolgozásának, és elküldtük az adatokat az első áruházak raktárvezetőinek, hogy ez és ez alapján legyenek szívesek még a héten megírni, hogy mekkora és milyen polcokra lenne szükségük, ami alapján leadhatjuk a rendelést és megszervezhetjük a cserét.

Hosszú hetek és kemény munka vár ránk, de abszolút megéri majd a dolgozók hálás pillantásaiért, és a modern, átlátható raktárakért cserébe. Az egyes áruházak az átrendezés éjszakájára, éjszakáira majd besegítenek egymásnak ott, ahol nincs elég ember, amit természetesen túlóraként az adott hónapban el is számolhatnak.

Hosszú, pörgős, fárasztó nap volt a mai, de talán egy lépéssel közelebb kerültem a vágyott kinevezésemhez.